Vitézi Rend

A Kárpát-medencei Vitézi Rend hivatalos honlapja

A Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány szervezésében Kunadacson zajlott a III. Kunadacsi kolbász és pálinkafesztivál, mely a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, rendtársunk, v. Szél István székkapitány úr, elnöke szervezésében zajlott.

20161015_120658

A program szerint először a hagyományos, falusi látvány mangalica disznóvágást nézhették meg a vendégek, majd nagy érdeklődés mellett a versenyzők kolbásztöltő versenyen vettek részt. A győztes a FELGA (Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány) vándorserlegét kapta. A helyszínen kézműves és bemutató vásár is volt, valamint helyi és megyei értékek és HUNGARIKUMOK népszerűsítése is folyt, kiállítással. Gratuláltunk a szervezőknek, nagyon jó és látványos munkát végeztek.

Érdeklődök

Érdeklődök

A szakmai előadások után kezdődött a hús és kolbászsütés, miközben Szeredy Krisztina nagy sikerrel népdalokat énekelt, majd Tóth Renáta énekesnő több mint egy órás előadása következett a régi és új lemezén megjelent dalaiból.

A zsűri közben végezte a dolgát, először a száraz és vastag kolbászokat bírálta, majd a sült kolbászokat értékelte az egyik asztalnál.

20161015_112143

A bírálatra leadott 33 termék komoly kihívás volt a szakmai zsűrinek. Nagy örömmel fedeztem fel a zsűri tagjai között rendtársunkat, v. Varga Lajost, akivel később hosszasan beszélgettünk nehéz feladatáról, az pontozás módjáról és természetesen a Vitézi Rendről. Rendtársunkról „munka közben” is készítettünk képet.

v. Varga Lajos és v. Illyés Zsolt

v. Varga Lajos és v. Illyés Zsolt

A másik asztalnál a pálinkák versenye folyt. A zsűrizésre leadott termékek száma itt is több mint 30 volt. A laikusoknak megdöbbentő volt látni azt a töménytelen italt. A szakmai zsűrinek ez a mennyiség elbírálása nem okozott nehézséget. Csodálom azokat a szakembereket, akik ennyi italt meg tudnak kóstolni, bírálni és még csak nem is látszik rajtuk a szesz hatása. Ők tudnak valamit, amit mi nem.

20161015_112129

A nap fénypontja a termékkóstolás volt. A hangosbemondón bemondták, hogy mindenki minél több terméket kóstoljon meg, hogy legyen átfogó képe a Kunadacsi terméke minőségéről. Több helyen sajtokat, disznótorost, mangalica és disznó füstölt termékeket kínáltak. Rendkívül kulturált módon kóstolgatták a termékeket a vendégek.

A feleségemmel többször végigsétáltunk a versenyzők között és „szakértői” szemmel választottunk ki egy versenyzőt, egy csapatot, illetve a kolbászát. Egy sült fehér és egy vörös kolbászt kóstoltunk meg, mustárral (kenyeret nem ettünk hozzá, mert az hizlal), mely előtt egy kis eper pálinkával alapoztunk, majd rozé fröccsel nyomtattunk le. Nagyon finom volt, jó választás volt.

20161015_122008

Este az eredményhirdetéskor derült ki, hogy a vörös sült kolbász I. helyezett lett, a sült fehér kolbász II. helyezést ért el. A csatolt képen sütés közben látható a termék a másik képen a „mester” látható munka közben. Gratuláltunk a jó és finom munkáért a csapatnak.

A mester!

A mester!

 

Sokan voltak, sok emberrel beszélgettünk, nagyon jól éreztük magunkat. Ezúton is szeretném megköszönni v. Szél István székkapitány úrnak és feleségének a meghívást. Máskor is megyünk!

 

Összeállította: v. Illyés Zsolt

Az oldal sütiket használ. Ha nem tudja, mi ez, kérdezze azt az EU bürokratát, aki ezt a figyelmeztetést előírta. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás